Astăzi s-a lansat Teatrul de Sufragerie, un proiect cultural al Lumii lui MOMO care se adresează tuturor categoriilor de public, iubitori de teatru, poezie şi muzica. Cu această ocazie, Teatrul de Sufragerie anunţa deschiderea stagiunii de vară, printr-o nouă adaptare a spectacolul “Fără Cap” în regia Ioanei Petre cu Răzvan Ropotan şi trupa “Late Summer”, care se va juca chiar în ziua deschiderii la ora 20.30.
Iniţiatorii noului proiect de teatru independent sunt Mirela Loghin şi Răzvan Ropotan, care propun o alternativă a teatrului din sălile consacrate de spectacol, prin îndepărtarea barierei actor- spectator, schimbând perspectiva spectatorului cu privire la nivelul lui de implicare.
“În sufrageria noastră se joacă teatru pe covor în intimitatea spectatorilor – în mijlocul lor chiar – actorul aşezându-se lângă ei, adresându-le direct şi personal, ca şi cum ar releva o frumuseţe ascunsă, o lume indedita şi în acelaşi timp neobişnuită. Această abordare surprinde jocul actorului în toate aspectele lui ascunse privirii atunci când eşti pe o scenă mare. Astfel, se îmbogăţeşte perspectiva spectatorului pentru că el poate observa mai multe detalii din jocul actoricesc, din emoţii şi stări. “ a declarat Mirela Loghin, unul dintre Initiatorul Proiectului.
De 3 luni de zile Teatrul de Sufragerie este mai degrabă un laborator numit sufragerie. Avem trei spectacole adoptate si adaptate, care au participat la festivaluri în Bucureşti, Bacău, Sibiu şi Tukums (Letonia). De 1 lună am început să montăm prima noastră producţie, Alice în sufrageria minunilor, regie şi text Selma Dragoş.
Până acum avem: 9 spectacole jucate, peste 200 de spectatori, mai mult de 400 de ceaiuri băute, 100 de chestionare completate şi, cel puţin 50 de spectatori fideli. E timpul să veniţi mai aproape. De aici, de unde stăm noi jocul actorului se simte. Altfel. Căci suntem un altfel de proiect de teatru. 100% independent, 100% de sufragerie.
Atmosfera Teatrului de Sufragerie este cu totul specială: un spaţiu care îi oferă atât spectatorului cât şi actorului intimitate, confort, siguranţă, căldură, grijă, atenţie, linişte interioară – într-un cuvânt sentimentul de acasă. Iar Acasă este locul în care vrei să te întorci – citându-l pe Stefan Caraman.
Imaginează-ţi o seară, în care îţi inviţi cei mai buni prieteni şi povesteşti despre tine şi viaţă. Şi e pe bune. Fără cortina. Fără lumini, efecte speciale, fără decoruri prefabricate. E ca şi cum ai fi gol, în faţa oglinzii tale şi te descoperi. Diferenţa este că eşti privit în ochi de alţi 20 sau 40 de ochi. Eşti într-o expunere în care eşti nevoit să fii sincer. Pentru că jocul tău, se simte. Iar tu, actor, primești vibraţia, emoţia spectatorului dar şi întrebările pe care acesta le poartă în ochi - feedback în timp real spune Răzvan Ropotan, actor, masterand al UNATC, București.
Ce ne propunem? promovarea tinerilor actori, dramaturgi şi regizori romani, provocarea actorilor deja consacraţi să joace cu un altfel de public,propriile producţii de teatru, participarea in festivaluri,
Cele 3 zile dedicate Lansării oficiale vor avea ca reprezentanţii: pe 24 mai Fără Cap, după Truman Capote, regia Ioana Petre, ora 20.30 (invitaţii), Horaţiu Malaele – Sunt un Orb (cu public), 27 mai Acasă de Ștefan Caraman, cu Ruxandra Coman, la 20.30. Vor continua în săptămânile care urmează Camil. Un oarecare de Răzvan Ropotan cu Ștefan Huluba pe 8 iunie şi Alice după Lewis Carroll, regia Selma Dragoș pe 10 iunie, avanpremieră.
Teatrul de Sufragerie propune spectatorului o trăire reală, astfel încât la final să îşi pună întrebarea cine a jucat până la urmă, eu sau actorul?
CONTACT: MIRELA LOGHIN, Teatrul de Sufragerie, 0723.565.113, miraloghin@yahoo.com, teatruldesufragerie@gmail.com